Acizi exfolianti, Acnee, Alergeni / Iritanti, Antioxidanti, Demachiere/Spalare, Rozacee, Rutina, Tretinoin/Retin A, Vitamina C

Short contact therapy. Terapia de contact de scurta durata.

Articol dedicat, cu precadere, tenului sensibil, reactiv, cu rozacee, cuperoza, dermatita atipica sau seboreica, foliculita, acne purulenta activa.

La intalnirea de ieri de la Cluj, am discutat cu fetele despre short term contact therapy.

Aceasta metoda se refera la aplicarea unei substante active pe ten in cantitatea recomandata de producator si spalarea pielii dupa un anumit timp, deseori 30 de minute.

Studiile au aratat o aderenta mai buna la tratament tocmai datorita faptului ca nivelul de iritatie /purging poate sa fie mult mai redus. Exemplu: Short contact therapy of acne with tretinoin, publicat in 20212 in Journal of Dermatological Treatment, a relevat faptul ca 55.4% din grupul de subiecti experimentali au experimentat o imbunatatire semnificativa a acneei, 17.6% au dezvoltat o usoara iritatie si 5.45% au oprit tratamentul datorita iritatiei prea deranjante. Durata medie a tratamentului a fost 12 saptamani. Chiar daca numarul de subiecti e destul de limitat, rezultatele acestuia au fost replicate ulterior si cadrul altor experimente care aveau la baza substante farmaceutice.

Prin urmare, cum se traduce asta pentru o rutina The Ordinary? Sau o rutina care cuprinde acizi AHA, BHA, azelaic, ascorbic, retinol, tretinoin sau antioxidanti puternici ( lipoic, EUK)? Presupunand ca ai deja o rutina de demachiere, spalare, hidratare si protective solara fara parfum, uleiuri esentiale si ideal si fara alcool denaturat, iata cum faci terapie de scurta durata cu o astfel de substanta:

· Demachiezi, speli, tapotezi USOR cu un prosop de bumbac sau servetele de hartie. Astepti minim 10 minute pentru ca pielea sa fie uscata. Aplici cantitatea recomandata (in cazul majoritatii ingredientelor, asta inseamna un bob de mazare, respectiv un sfert de pipeta. Si prospectul majoritatii farmaceuticelor indica aceasta cantitate.

· Masezi usor pe intreaga fata sau pe zonele afectate (ideal e sa nu aplici local, pentru a nu evita, din nestiinta, zonele cu bacterii sau probleme care inca nu s-au manifestat la nivelul pielii).

· Astepti 30 de minute, speli cu produsul bland, fara detergenti puternici. Citeste mai mult aici.

· Continui rutina cu crema hidratanta sau cu serum hidratant, ulei, crema hidratanta, depinde de la persoana la persoana.

· Observa ce se intampla cu tenul, cum se adapteaza. O reactive USOARA, TRANZITORIE de roseata, descuamare sau puncte albe/negre sau cosuri este NORMALA, chiar si in conditiile unei terapii de contact de scurta durata. Totusi, aceasta ar trebui sa fie mult diminuata, daca se respecta pasii de mai sus.

· Avand in vedere ca toate substantele mentionate mai sus, sub o forma sau alta, accelereaza ritmul de regenerare celulara, cred ca ar fi o idee buna sa mentinem perioada de short contact therapy intre 8 si 32 de saptamani, asa cum este indicat si in majoritatea studiilor pe care le-am citit.

· Nu aplici alti activi in seara/serile in care faci terapie de scurta durata cu un activ puternic. Daca esti incepator, este chiar ideal sa nu ai alti activi in rutina, doar pasii esentiali de demachiere, spalare, hidratare si SPF. Si prospectul si toti producatorii sunt obligati sa mentioneze daca un produse poate fotosensibiliza tenul, prin urmare verificati ambalajul/prospectul si nu ignorati protectia solara, daca nu vreti sa va treziti cu arsuri, pete, riduri premature sau cancer de piele.

· Vit C23%, 30% si celalalte formule cu acid ascorbic cu % peste 15% de pe piata NU se aplica zilnic oricum, deci metoda aceasta o vom face in cazul lor de 1 maxim 3 seri pe saptamana.

· AHA, BHA, retinol sau tretinoin sau antoxidantii pot sa fie aplicati si zilnic, insa este foarte INDICAT sa incepi cu 1-2 aplicari pe saptamana si sa cresti numarul de aplicari DOAR daca e nevoie, lunar.

· Metoda terapiei de contact de scurta durata poate sa fie aplicata si in cazul : Duac, Epiduo, Isotrexin Gel, Kurac, Skinoren, Acnatac, Adapelen, Tazarotene, Differin, Peroxid de Benzoil, Acid salicilic -BHA sau acid alphahidroxiacizi sub forma leave on, (care nu se limpezeste), Soolantra, adica cu majoritatea produselor farmaceutice.

Rabdarea si asteptarile realiste sunt absolut vitale! Faceti cate un set de poze lunar sau saptamanal, la lumina naturala, fara machiaj, pe toata durata tratamentului. Asa veti putea compara in mod obiectiv rezultatele.

Referinte:

· Tretinoin https://www.researchgate.net/publication/233736393_Short_contact_therapy_of_acne_with_tretinoin

· Alt tip de retinoid si anume Tazarotene https://jamanetwork.com/journals/jamadermatology/fullarticle/478776

· Acid azelaic https://www.sciencedirect.com/topics/medicine-and-dentistry/azelaic-acid

· Chimist Cosmetic Michelle, despre cum a introdus, treptat, tret in rutina ei https://labmuffin.com/routine-starting-tretinoin-retin-cream/

· https://labmuffin.com/purging-vs-breakouts-ditch-skincare/

· Despre PURGING https://www.facebook.com/groups/1432241443529287/permalink/1653187754767987/

 

Imagini pentru retinoids

1 thought on “Short contact therapy. Terapia de contact de scurta durata.”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s