Rutina The Ordinary pentru cicatrici si semne post acnee

Cicatricile si semnele post acnee se impart in mai multe tipuri. Fie sunt pete rosiatice-vinetii , fie sunt cicatrici adanci , mai ales in urma acneei foarte grave , hormonale, chistice.

Ne vom ocupa de petele rosiatice, care ulterior capata o culoare maronie. Cicatricile adanci se rezolva la medicul estetician( dermapen, microneedling, laser fractionat, peeling chimic). Activii se introduc separat, 1-3 ori pe saptamana la inceput, iar urmatorul activ la distanta de minim 3-4 saptamani.

Demachiere/spalare:

High-Efficiency Face Cleaner  – Se aplica pe ten uscat prin masaj, se limpezeste cu apa. In functie de cat machiaj si SPf au fost applicate, este indicat a fi urmat de un produs de curatare vezi CeraVe Hydrating sau Foaming Cleanser, vezi LRP Toleriane Sensitive Cleanser.

Balsamul demachinat TO pe baza de scualan  (aceleasi indicatii ca la Hylamide

  • Dimineata speli cu gelul de spalare, aplici 1-2 pufuri toner, 1-2 picatrui hialuronic, 1-2 picaturi niacinamide( niacinamide 3 dimineti pe sapt la inceput; la vara poti creste la zinic). Ai grija sa astepti 3-5 min pana sa aplici SPF si 10 min dupa SPF, daca vrei sa aplici machiaj. Sugestia mea. BB cream cu SPF cat mai mare. Alternativ, poti spala tenul si poti aplica dorect cu SPF hidratant.  Un exemplu potrivit iarna este Simple SPF30 Moisturizer, care are niacinamide 4%. La fel si SPF 25 CeraVe. Vara, mergi pe un SPF Asiatic, care e mult mai lejer .

Dupa 3 saptamani minim, introduci  masca cu acid salicilic 1 seara pe saptamana. Aplici 2 ml cat cat o migdala, pe ten curat si perfect uscat si speli cu apa si gel dupa 10-15 minute maxim. Pe urma  toner hidratant 1-2 pufuri, hialuronic , un strop de ulei si crema hidratanta. In restul serilor doar rutina de hidratare. In restul serilor aplici doar rutina simpla de hidratare.

Peste inca o luna, de 2 ori pe saptamana, un sfert de pipeta de vitamina C, amestecata cu crema hidratanta. Vei avea deci 1 maxim 2 seri  salicilic, 2 seri TO vitamina C 15%. In restul serilor aplici doar rutina simpla de hidratare.

Aceasta rutina o poti aplica si vara, atata vreme cat aplici si reaplici cantitatea corecta de SPF si nu expui la soare intre orele 10-1. Mai multe despre protectia solara, aici.

Dimineata respectam rutina de dimineata expusa mai sus.

Seara, dupa demachiere si spalare, stergi cu discheta imbibata cu glicolic de 2 ori pe saptamana. Astepti 3-5 minute, apoi aplici 1-2 pufuri toner hidratant, hialuronic , un strop de ulei si crema hidratanta In restul serilor, rutina simpla de hidratare.

Dupa o inca o luna, introduce serumul cu acid ascorbic + arbutin, de 3 ori pe saptamana, 2-3 picaturi maxim, amestecate cu ulei si crema hidratanta seara. Evident, initial vei demachia, spala, toner hidratant, hialuronic. In restul serilor vei pastra rutina simpla de hidratare. O varianta simplificata este alcatuita din demachiere, spalare, 2 picaturi de acid ascorbic + arbutin, apoi crema hidratanta.

Rabdarea este cea mai importanta. Nu este nevoie sa folosesti foarte multi activi, in speranta ca vei scapa mai repede sau mai bine de aceste cicatrici. Vara e mai ok sa te concentrezi pe activi care nu fotosensibilizeaza (niacinamide, arbutin, acid ascorbic, azelaic) si mai putin pe cei fotosensibilizanti ( acid AHA lactic, mandelic, glicolic, retinol, tretinoin). Introdu treptat tratamentele si ofera rutinei complete 4-6 luni; fa poze la lumina naturala, fara machiaj si reevalueaza dupa 6 luni. Poate trebuie sa cresti numarul de aplicari sau sa introduci un activ nou//sa elimini ceva.

Alte ingrediente potrivite pentru o astfel de problema: retinol, tretinoin, acid azelaic.

Fenomenul de purging este unul normal si natural, chiar daca folosim treptat activii. Ce inseamna purging? Descuamare, roseata, sensibilitate,puseu de acnee, puncte albe, negre. Mai multe info aici.

Va astept pe grup si pe pagina de facebook a blogului cu impresii 🙂

types of acne scars_1.png

21 Replies to “Rutina The Ordinary pentru cicatrici si semne post acnee”

  1. Buna, poti te rog sa ne dai cateva exemple de creme hidratante care ar merge cu rutins descrisa? Si Ce fel de ulei sa folosim? Sa le mixam noi separat?
    Multumesc, Nadia

    Like

      1. Buna! Sunt bune toate uleiurile presate la rece de la Herbavit? As fi dorit sa achizitionez cel de Jojoba sau de Luminita noptii. Ingredientele par ok..
        Iti multumesc anticipat 😀

        Like

    1. Ce sa caute retinolul in zilele cu alti activi? Fiecare activ s eintroduce separat, la distanta de 3-4 saptamani minim, si la inceput , se foloseste de 2-3 ori pe saptamana. Crescand lunar, DACA e cazul, nr de aplicari. In nici un caz retinol dupa masca cu acizi

      Like

  2. Buna. Ajuta-ma, te rog si spune-mi daca ar fi corecta urmatoare rutina pt incepatoare, pt ten cu pori dilatati, puncte negre si cicatrici post acneice:dimineata spalat cu cerave, apoi niacinamide, apoi spf bioderma photoderm nude touch. As sari peste crema hidratanta de teama sa nu lucesc, am tenul gras. Seara:demachiere cu apa micelara garnier roz, spalat cu cerave, niacinamine, crema hidratanta natural moisturazing factor. Am si acid lactic. Te rog mult sa mi spui daca trebuie sa astept 3-4 saptamani dupa ce introduc niacinamide pt a introduce seara acidul lactic.

    Like

      1. Buna! Daca fac o donatie puteti sa ini faceti o rutina? Am acelasi tip de ten, numai ca nu am timp sa citesc f multe informatii. Multumesc!

        Like

  3. Niacinamidele se pot asocia cu acidul ascorbic si arbutin in aceeasi rutina? Am citit ca nu e recomandat sa se utilizeze in aceeasi ambele, dar in zile diferite ale saptamanii se poate? Sau trebuie sa folosim o anumita perioada de timp niacinamidele dupa care sa le intrerupem si sa introducem acidul ascorbic?

    Like

    1. Orice activ e bine sa il introduci treptat, separat de altele . Unele produse se pot aplica impreuna, altele nu. Dupa ce pielea s-a adaptat unui activ precum niacinamide , poti sa incepi sa le alternezi, dimineata sau seara, niacinamide si serumul cu arbutin si ascorbic. Asta inseamna cateva aplicari saptamanale din fiecare. Ulterior daca este nevoie si daca pielea tolereaza, poti creste ambele la zilnic, unul dimineata, unul seara sa zicem. Asta depinde mult de tipul de ten, particularitatile fiecaruia, ce altceva mai ai in rutina etc. Less is more, cu rabdarea treci marea 🙂

      Like

  4. Buna! Am recitit articolul pt ca am inceput din octombrie sa folosesc acidul glicolic. Am renuntat la acodul hialuronic pt ca am obs ca imi luceste fata f tare. Folosesc din Mai niacinamida in fiecare seara si nu am avut reactii nici la ea si nici la acidul glicolic (in primele luni 1data/sapt, apoi de 2/3 ori pe sapt). As vrea sa introduc si ascorbicul, alternat cu glicolicul.
    Intrebare: este ok sa aplic glicolic/ascorbic si apoi niacinamida cu crema hidratanta?
    Multumesc!

    Like

    1. Insisti cu activi puternici si efectele adverse se vor vedea in timp. Restul pasilor? Demachiere, spalare, hidratare, obligatoriu SPF 50 zilnic? Te poti gandi sa apelezi la proceduri estetice, doarece cosmeticele au limitele lor

      Like

Leave a comment